The best psychologist in Tehran
چطور کودکانی خلاق پرورش دهیم

چطور کودکانی خلاق پرورش دهیم

پرورش خلاقیت در کودکان

 

 

قبل از هرچیز باید بدانید که  تفکر خلاق امری اکتسابی است که به واسطه آموزش و تکرار میتواند به عنوان یک مهارت در افراد مختلف ، فارق از سن  آنها نهادینه شود .

پرورش خلاقیت و کشف استعداد مانند بسیاری از مهارت های دیگر اگر در کودکی به درستی پرورش پیدا کند تاثیر شرگرفی بر نحوه زندگی افراد در بزرگسالی خواهد داشت .

اصولا سه سال اول زندگی کودک نقش بسیار بسزایی در پروش خلاقیت او دارد .

اولین و بالاترین میزان تاثیر پذیری کودک در این سنین ، از نحوه فرزند پروری والدین است که این که چگونه با کنجکاوی های کودکانه ی فرزند خود برخورد میکنند .

دومین عامل از عوامل کمک کننده به این روند پرورش خلاق کودکان ، محیط است .

در بررسی که از کودکان خلاق انجام شده ، به این نتیجه رسیده اند که  کودک سه مرحله  را در این مسیر طی میکند :

 

  1. مرحله چیستی : پاسخ به سوال " این چیه ؟ "  یا  " اون چیه ؟ "  کودکان که همه والدین بارها و بارها با آن مواجه شده اند . که معمولا بین سنین 2 تا 5 سالگی اتفاق می افتد و به منزله جمع آوری اطلاعات و دانش شناختی کودک برای استفاده در سنین بالاتر است .

     
  2. مرحله چرایی  : پاسخ به مسائل مختلف و از نظر ما ساده کودکان مثل " مامان ، چرا اونجوری شد ؟ "  یا  " بابا ، چرا اینطوری شدش  ؟  که معمولا بین سنین 4 تا 12 سالگی اتفاق می افتد .

     
  3. مرحله چگونگی : پاسخ به چگونگی اتفاقات برای کودک . " چه طوری شد که اونجوری شد ؟! "
    در این مرحله کودک به مرحله کشف و خلق هم دسترسی پیدا کرده . او میتواند پس از یافتن پاسخ سوالاتش از آن ها بیاموزد و گاها آن ها را در مواردی دیگر به کار برده یا شبیه سازی کند . این مرحله هم از سن 6 سالگی تا بزرگسالی ادامه  پیدا خواهد کرد .


     

اگرچه در سه مرحله ذکر شده ی فوق والدین نقش دارند ولی در دو مرحله اول یعنی چیستی و چرایی ، نقش والدین پر رنگ تر است .

 

 

  • بهترین و کاربردی ترین شیوه ای که میتوانید برای پرورش خلاقیت کودکان خود به کار برید این است که :

    در مرحله چرایی ، پاسخ مستقیم سوالات کودک را به او ندهید . بلکه پاسخ سوالات او را با سوال بدهید که او را به رسیدن به جواب رهنمون کند .


     

به عنوان مثال : اگر کودک شما از شما سوال میکند که  " چرا ما دوتا پا داریم ؟ "   از او سوال کنید که "  با یکی از پاهات چقدر میتونی تعادلت رو حفظ کنی ؟  "  یا  " با یکی از پاهات چقدر میتونی راه بری ؟  "

اینگونه پاسخ به سوالات با سوال میتواند کودک را به این پاسخ رهنمون کند که " ما دوتا پا داریم تا بتونیم تعادل بهتری داشته باشیم  "  یا  "  ما دوتا پا داریم تا بتونیم راحت راه بریم  "  .



بالاترین و موثر ترین مسئله در این امر که کودکانی خلاق پروش دهید ، صبر و حوصله هرچه بیشتر والدین در پاسخ به سوالات از دیدگاه ما گاها
احمقانه ی کودکان است !

 

مشاوره رایگان از طریق پاسخ به سوالات شما
  • تلفن همراه و ایمیل شما نمایش داده نمی‌شود و تنها برای اطلاع رسانی به شما در هنگام پاسخ به سوالتان مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
بهترین روانشناس حال حاضر ایران