جنگ با نام گفتگو یا گفتگوی سالم و موثر بین زوجین کدام را انتخاب میکنید
گفتگوی سالم ، شاه کلید رابط پایدار
به عنوان یک روانشناس در طول سالیان متوالی که به امر مشاوره بین زوجین مشغول هستم کلید زندگی سالم را در اموزش گفتگوی سالم بین زوجین پیدا کردم . یکی از مهمترین عواملی که هر زوجی باید در رابطه با آن اموزش ببیند طریقه گفتگوی سالم با همسر خود است .
فارغ از اینکه مرد خانواده در نقش نان آور خانه هستید یا زن خانه در نقش مادری یا فرزند خانواده ، حتما باید نحوه گفتگو با یکدیگر را یاد بگیرید و بدانید بیش از 90 درصد از مشکلاتی که در بین خانواده ها پیش می آید تنها به دلیل عدم توانایی آنها در گفتگوی موثر و سالم است .
در ادامه همراه من باشید تا به شما ثابت کنم که بسیاری از نظراتتان را که سعی در قبولاندن آن به خانواده خود داشتید و موفق به این امر نمیشدید تنها به دلیل نوع گفتار شما بوده .
شوهر ، زن و بچه سه ضلع یک مثلث به نام زندگی را تشکیل میدهند . گفتگو در این مثلث باید اصولی داشته باشد که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت .
گفتگو به معنی انتفال مفاهیم با ایجاد رابطه با فردی دیگر است . اینکه گفتگو را صرفا به عنوان سخن گفتن بدانیم امری اشتباه است . شما میتوانید با چشمان خود هزار حرفی را بزنید که با زبان خود حتی قادر به بیان آن هم نیستید .
- تکنیک ساندویچ پیچ ، تکنیک موفقیت در گفتگو :
در این تکنیک روانشناسی ، به مسائل مورد نظر برای گفتگو به منظله یک سانویچ نگاه میشود . همانطور که یک ساندویچ دارای سه بخش : " 1. نان رو 2. محتویات وسط 3. ناز زیرین " است . در بیان یک مسئله در یک گفتگو باید سخن خود را به سه بخش تقسیم کنید :
- سخن مثبت ابتدایی شامل جملات تعریفی پیش زمینه ساز از طرف مقابل .
- طرح مسئله مورد نظر برای گفتگو به شکل ساده و آرام و منطقی .
- سخن مثبت انتهایی که شامل جملاتی تعریفی و مبالغه آمیز از طرف مقابل میشود .
به عنوان مثال زنی که شوهرش دیر به خانه می آید و میخواهد با شوهرش این مسئله را در میان بگذارد و از او بخواهد که زودتر به خانه برگردد به دو شکل میتواند این موضوع را مطرح کند :
- یک همسر بد اخلاق و نابلد در گفتگو : " چه خبرته اینقدر دیر میای . کلا مارو یادت رقته دیگه . اصن مارو میبینی ؟! ... ما هم آدمیما . میمیری یه ساعت زودتر بیای شامو لااقل با هم کوفت کنیم . هرشب باید اعصاب منو خرد کنی "
- یک همسر خوش اخلاق با توانایی گفتگوی سالم و سازنده : ( روش ساندویچ پیچ ) " عزیزم یادته قبلا زود میومدی از سر کار ، اونجوری خیلی بیشتر همدیگرو میدیدیم . الانم اگه کارت بهت اجازه میده یکم زودتر بیا بیشتر با هم باشیم . البته تو اگه تا صبحم نیای من لب به شام نمیزنم و منتظر وایمیستم تو برسی با هم غذا بخوریم "
قطعا واکنش مرد در حالت دوم بسیار متفاوت خواهد بود و پذیرش بیشتری برای آن مسئله از خود نشان خواهد داد .
چه مواردی یک گفتگو را سازنده و مفید می کند ؟
احترام ( حرمت ) : حتما حرمت بین رابطه خود با همسر و فرزند را دربیان یک مطلب حفظ کنید .
زمان مذاکره و گفتگو : زمانی را برای گفتگو انتخاب کنید که طرف مقابل در بهترین شرایط باشد . به عنوان مثال هنگام برگشتن از سر کار اصلا زمان مناسبی برای طرح یک مشکل نیست .
زبان : به زبانی نرم و آرام مشکل خود را در یک گفتگو مطرح کنید .
ژست : بالای 70 درصد از انتقال مفاهیم توسط زبان بدن انجام میپزیرد و تنها 30 درصد از زبان گفتاری برای انتقال یک مفهموم استفاده میشود . پس از ژست ها و فرم بدن و نگاه هایی که موجب تحریک حس واکنش منفی در طرف مقابلتان میشود بپرهیزید .
در یک گفتگو از این عوامل بپرهیزید :
تهدید : اگر تهدید در یک گفتگو به میان بیاید شاهد سنگر گیری و برانگیختن حس مقابله به مثل در طرف دیگر گفتگو خواهد شد
قهر : هرگز تا اوضاع بر وفق مرادتان پیش نرفت قهر نکنید و سعی کنید با یک گفتگوی سازنده به نتیجه ای درست دست یابید .
سرزنش : سرزنش کردن یک فرد در مذاکره ، علی الخصوص در رابطه با کارهای گذشته اش باعث موضع گیری و یاس در او خواهد شد .
تنبیه : هرگز در حال مذاکره و گفتگو کسی را تنبیه نکنید . علی الخصوص کودکانتان را . این امر کل سخنان شما را بی اثر خواهد کرد .
تحقیر : اگر فردی را تحقیر کنید و او را کوچک بشمرید ، علی الخصوص در جمع ، هیچگاه او به سخنان شما نگاه مثبتی نخواهد داشت .
اثبات : هرگز سعی نکنید در یک گفتگو خود را اثبات کنید . این برتری جویی از طریق اثبات خود ، موجب شکل گیری حس منفی در رابطه با سخنان شما خواهد شد .
اگر حس میکنید که برای بیان مسئله ای مهم با همسر خود دچار مشکل هستید و نمیدانید چگونه این مسئله را با او مطرح کنید نیاز به مشاوره با یک روانشناس خوب را دارید .